SISTEMI NOTRANJIH DRUŽIN

Človekova notranjost je zelo razgibana. Večinoma notranjost dojemamo kot enotno, v resnici pa v naši psihi živi cel kup “osebnosti” oz. delov, vsak izmed njih pa nosi pomembno, preživetveno vlogo.

{"total_effects_actions":0,"total_draw_time":165283,"layers_used":0,"effects_tried":0,"total_draw_actions":0,"total_editor_actions":{"border":0,"frame":0,"mask":0,"lensflare":0,"clipart":0,"text":6,"square_fit":0,"shape_mask":0,"callout":0},"effects_applied":0,"uid":"1D0B1CBB-90C5-42C2-9897-E73B72BAA2B0_1455788189192","width":655,"photos_added":0,"tools_used":{"tilt_shift":0,"resize":0,"adjust":0,"curves":0,"motion":0,"perspective":0,"clone":0,"crop":0,"enhance":0,"selection":0,"free_crop":0,"flip_rotate":0,"shape_crop":0,"stretch":0},"total_effects_time":0,"origin":"gallery","height":655,"total_editor_time":463030,"brushes_used":0}

Če si natančneje ogledamo sliko v članku vidimo, da našo psiho sestavljata oder in zaodrje. V sredini pa se nahaja prestol. Oder je tisti del, kamor ob določenih okoliščinah pošiljamo dele sebe, da nas predstavljajo navzven. Na primer: v obdobju šolanja in kasneje sem izoblikovala svoj “učiteljski jaz”. Tega pošljem na oder ko predavam, razlagam otrokom šolsko snov… Potem je tule na primer še “jezni jaz”. Tudi ta je zelo pomemben, saj ga pošljem na oder takrat, ko moram braniti svoje meje ali meje drugih, ki se ne morejo braniti sami.
V zaodrju se nahajajo deli, ki čakajo, da jih pošljemo na oder.
V idealnih pogojih je prestolu naš Self, pravi jaz oz. Ljubeči opazovalec (na sliki označen kot S). Self na oder po potrebi pošilja tiste naše dele, ki so za dane okoliščine potrebni. Lahko pa se zgodi, da prestol občasno ali pa kar za ves čas zasede eden izmed naših delov, o katerih sem prej pisala. Takrat izgubimo občutek Selfa in velikokrat na oder pride kakšen naš del, ki ni vedno najbolj ustrezen.

V naši notranjosti pa se nahajajo dodatni prostor in sicer prostori, kjer živijo zelo skriti deli, ki jih imenujejo “Izgnanci”. To so naši najbolj ranljivi deli, ki živijo zaklenjeni globoko v naši psihi. Tja smo jih zaklenili zato, ker nosijo preveč bolečine in težkih občutkov, zaklenili smo jih tja zato, da ne bi več čutili teh občutkov ter zato, da bi jih na nek način zavarovali, saj so ti deli izredno ranljivi. Predstavljajte si, da ti deli živijo v votlini. Vhod v votlino pa čuvajo deli, ki so ponavadi zelo agresivni oz. oddajajo zelo močno energijo. Njihova funkcija je, da ščitijo te, ranljive dele, najpogosteje pa nam ravno ti deli povzročajo težave. Ko namreč začutijo, da je ranljivi del v nevarnosti, ti stražarji zasedejo prestol naše osebnosti in na ta način zaščitijo ranljive dele.

S psihoterapijo skušamo osvoboditi te ranljive dele. Če pa hočemo to storiti, moramo najprej spoznati našo notranjo družino, naše dele in njihove odnose. Najpomembnejša stvar pri tem spoznavanju je, da krepimo odnos Ljubečega opazovalca do teh delov, ki so bili prav vsi, od prvega do zadnjega narejeni zato da nam pomagajo in nas zaščitijo. Šele takrat, ko “Stražarji” začutijo, da se jih nočemo znebiti in da smo jih sposobni sprejeti iz Ljubečega opazovalca nam začnejo toliko zaupati, da se odmaknejo z vhoda v votlino in tako dovolijo Ljubečemu opazovalcu, da iz votline pomaga ranjenemu delu, ki se je tam toliko časa skrival.

Finding your parts

Viri:
Richard C. Schwartz: Internal family systems therapy. Guilford press, 1997.
Tom Holmes, Lauri Holmes, Sharon Eckstein: Parts work: An illustrated guide to your inner life. Winged parts press, 2007.